Przykasowali mi moją O2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BioBogon
    Elegance
    • 2005
    • 921

Przykasowali mi moją O2

Dzięki. Jak widzę to strasznie odmienne opinie są na temat tych dwóch modeli. O zestaw pytałem z czystej ciekawości bo u siebie mam "pełny" zestaw nokii. Biorę to ewentualnie pod uwagę gdybym musiał szybko skorzystać z innego auta. A co do decyzji to po przeczytaniu mam jeszcze większe dylematy co kupić, starsze, ale już sprawdzone urządzenie czy to nowe, które jak widać na dzień dzisiejszy cieszy się taką sobie opinią.
    Potrzebuję nawigacji głównie po polsce. Jako komputer służyć mi to nie będzie ponieważ mam laptopa, który ma WiFi.
    Martwi mnie tylko wyszukiwanie przez 550 satelit i czas w jakim piszą, że to robi.
    201 za ta szybkość znowu chwalą.
    Może ktoś z Was miał 201, a teraz korzysta z 550 i ma jakieś ciekawe uwagi?
    Leon FR 2.0TDI 170KM
  • mirus
    Ambiente
    • 2005
    • 213

Przykasowali mi moją O2

No i dzisiaj zakończyłem święta stłuczką

Jechałem sobie spokojnie po Chełmie, przede mną O1 kombi. Wjechaliśmy na rondo, obaj skręciliśmy w lewo. Przy zjeżdzie z ronda, kolesiowi wyszedł pieszy na przejściu, koleś zahamował (dosyć ostro), ja za nim, niestety z góry chciał przez rondo na wprost przelecieć koleś VW Transporterem. Nie dał rady wyhamować - dostałem w tył, a potem jeszcze przykasowałem O1 przede mną.

Wynik:

Auto jest jeszcze na gwarancji - muszę je naprawiać w ASO? Gdzie w Wawie polecacie naprawiać? Myślałem o ASO w Zakręcie.
    Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
    Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Auto oddajesz do Auta Blaka czy jakos tak sie to nazywa, wiele osob tam malowalo wiem i nic sie nie martwisz. Auto robi sie z OC tego co w Ciebie wjechal i tyl i przod, bo ty stales a koles Cie przepchal.

Do wymiany, a nie klepania tylna klapa, zderzak, przednia maska i zderzak. Do tego trzeba wypchac tylny rog. Przednia prawa lampa ma chyba mocowanie zlamane, albo wygiete jest cos przy mocowaniu lampy, bo siedzi nienaturalnie. Pod tylnym zderzakiem pewnie jeszcze jakies mocowanie jest powyginane. Tylnej klapy w zadnym wypadku nie prostowac, bo potem sie zacznie, ze samochod rdzewieje itd.

Zadnych napraw u druciarzy - szkoda czasu i potem klopotow z poprawkami itd. Robi sie raz, a dobrze.

Byla Policja, bo bez raportu to potem w kazdej ubezpieczalni jest zajebiscie trudno cos zalatwic. Do tego po naprawie, ubezpieczalnia ma Ci OBOWIAZEK wyplacic odszkodowanie za utrate wartosci samochodu wg wyroku TK.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• mirus
        Ambiente
        • 2005
        • 213

Policja była, oczywiście.

Auto jest własnością EFL - mam je w leasingu - więc musze się dowiedzieć jak formalnie wyglada naprawa.

Co to jest TK?

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Trybunal Konstytucyjny.

Jak masz auto w leasingu, to musisz wystapic o zgode na naprawe auta i wypelnic jakis druczek dla nich itd. Polecam kontakt, z osoba ktora Ciebie obsluguje w EFL-u.
          Na forum jest kilka osob od leasingow to tez podpowie. :wink:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Qulek
            RS
            • 2005
            • 1630
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

AAa i jeszcze nie zapomnij że jesli robisz auto bezgotówkowo musisz serwisowi napisac upioważnienie na odbiór pieniędzy na naprawe auta ... przynajmniej cos takiego jest w VW leasing bank.. my tez robilismy auto tak i stad wiem... aha i jesli jestes vatowcem to przyponij w ubezpieczalni zeby ci wyplacili odszkodowanie w wartosci brutto a NIE netto !! bo o to etz sie trzeba upomniec.. przynajmniej w PZU..

Współczuje ale mam nadzieje ze zapomnisz szybko !!

Pozdro
            BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Qulek, Jak jestes VAT-owcem to dostajesz fakture za naprawe auta, ktora masz sobie wliczyc w koszty i US zwroci Ci wczesniej lub pozniej VAT z tej faktury, ale najpierw musisz go zaplacic. Inaczej 'zarabialbys' na nim dwa razy.

Tylko ubezpieczalnie oszukuja przy wycenach podajac koszt naprawy auta netto, a serwis niestety za ta kwote netto nigdy robic nie chce.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Qulek
                RS
                • 2005
                • 1630
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No tak ale mówie ci .. w ubezpieczalni podają kwote na to pytamy z ojcem... ale to brutto czy netto... no i awantura no ale nie mieli szans tak sie uparlismy.. i chcieli przewałkować... Zreszta ja zakreciłem troche ale chodziło mi o to co napisałeś ... późno juz :P :wink:

Było O1 jest O3

Komentarz

• krzyszt0f
                  Drive
                  • 2006
                  • 64

Jest jeden mały problem z robieniem w autoblaku - zakładam że tak jak ja masz ubezpieczenie pakietowe skody w pzu. AB nie jest autoryzowanym warsztatem skody więc będziesz musiał dopłacić pzu 20% szkody jeśli robisz poza autoryzowaną stacją. A że u mnie za sam przedni błotnik wyszło z wyceny 1400pln to bedziesz robił w autoryzowanym.
                  Wszystko jest napisane w regulaminie.

Z autoryzowanych masz Zakręt (sinclan) z własną lakiernią i strasznie odległymi terminami oraz polmot i wimar z podwykonawcami którzy robią dla nich. Ewentualnie jes chyba przed mińskiem tez autoryzowany, w którym też juz jest lakiernia/blacharnia.

Ja z przyczyn niezależnych robię w wimarze lakiernia (podwykonawca) jest na parowcowej.

O efektach napiszę / zaprazentuję koło piątku bo dopiero wtedy odbiore.

Dodano:
                  AB JEST AUTORYZOWANYM ZAKŁADEM SKODY - dodałem tu żeby już nikt mnie już więcej nie poprawiał. Poprawiłem się w innym poście ale napiszę jeszcze raz:
                  Mój błąd - nie wiedziałem, jakbym wiedział to dałbym do naprawy właśnie w AB.
                  Gratuluję wyboru forum

Komentarz

• dzi
                    Drive
                    • 2005
                    • 77

ja z doświadczenia dorzuce, ze jeśli przy dzwonie uszkodzi się jedna lampa a druga jest sprawna, to należy pamietać, że wymienią tylko tą jedną (kiedyś wymieniali symetrycznie ). Często ta druga jest już troche przyżółkła i potem auto wygląda nie za najładniej Oczywiscie Twoja O2 nie jest starszej daty, ale mimo to może byc tak, że nowa lampa będzie się różnić od tej nieuszkodzonej.
                    Nie chciałbym namawiać do złego, ale niektórzy to młoteczkiem pomagają tej nieuszkodzonej lampeczce

Czasami po dzwonach prowadnica fotela sie wyrabia, sprawdź po naprawie - co będzie Cię to irytować, jak Ci fotel będzie sie huśtać.
                    Powered by Aligator

Komentarz

• Qulek
                      RS
                      • 2005
                      • 1630
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

dzi, no czasami trzeba jej przypomnieć ze tez sie uszkodziła ale o tym nie pamięta

Było O1 jest O3

Komentarz

• Nexus6
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4847
                        • Volkswagen

krzyszt0f, podwykonawcą dla Polmotu jest właśnie Auto Blak :diabelski_usmiech
                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Jacek Nowak
                          Rider
                          • 2005
                          • 390

szkoda autka wspolczucia,ale zrobi sie i bedzie znowu ladna
                          Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• Lukasso
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 611

hmm z tego co wiem jak AB wynajmował u nas halę to na szyldzie miał: autoryzowany warsztat blacharsko lakierniczy no i pod szyldem był miedzy innymi znaczek Skody....

tu jest namiar: http://www.auto-blak.pl/ na stonce też miga znaczek skody i w zakładce o firmie piszą że maja autoryzacje, więc najlepiej zadzwonić i się spytać co i jak

Komentarz

Hej, Panowie jak to jest? bo sie jakis nowych rzeczy dowiaduje.... mialem tez stłuczke w lutym (gosc mi wjechal). Auto naprawaione z jego OC, bezgotowkowo w ASO. To teraz jeszcze moge isc do jego ubezpieczyciela po jakas kase za utrate wartosci ? Bo pierwszy raz o tym słysze.... Jak to sie zalatwia ?

Komentarz

• KLOCek
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 411

lec, dokładnie tak. Ja dostałem wzór pisma od Gandalf'a i będę walczył. Gorąco polecam łatwą kasę.

Komentarz

Gandalfa? podziel sie wzorem :P

Komentarz

• KLOCek
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 411

lec, żeby nie było żadnych pretensji to spytałem się Gandalf'a, czy mogę udostępnić je dalej. Jestem przekonany, żer to tylko formalność, ale w końcu to jego autorstwo. CHyba lepiejby było nie udostępniać tewgo publicznie, tylko osobom na prv (nie mówię o jakiejś selekcji, tylko o tym, że chyba nie powinno wisieć w necie)

Komentarz

• krzyszt0f
                                      Drive
                                      • 2006
                                      • 64

Zamieszczone przez Nexus6
                                      krzyszt0f, podwykonawcą dla Polmotu jest właśnie Auto Blak :diabelski_usmiech
                                      No to ja o tym nie wiedziałem :x Ale lepiej się dowiedziec póżno niż wcale.

Przyda się na przyszłość .. choć lepiej żeby sięnie przydało. :|
                                      Gratuluję wyboru forum

Komentarz

• markaz
                                        Classic
                                        • 2006
                                        • 35

Swego czasu ( 2 lata temu) udało mi się wywalczyć dla ojca wymianę auta z OC sprawcy. Samochód (OI) miał 3 miesiące i wjechał w niego TIR :twisted: . ASO wyceniło naprawę na 33 tys zł. Udało się dogadać z ubezpieczycielem, zabrał wrak (było to troszeczkę skomplikowane) i zapłacił za identycznę nówkę z salonu. :szeroki_usmiech
                                        TDI Celebrate
                                        Oszczędzam komfortowo!

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

krzyszt0f, A-B jest na 100% autoryzowana lakiernia!
                                          Robilem u nich dwa razy szkody i zawsze bezproblemowo sie to odbywalo.

mirus wspolczuje i tez polecam Auto-Blak.
                                          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• mirus
                                            Ambiente
                                            • 2005
                                            • 213

Dzwoniłem dzisiaj do Zakrętu - pierwszy wolny termin to 15 maj
                                            Natomiast formalnie wygląda to tak, że do ubezpieczyciela (PZU) musze sam zgłosić szkodę, później EFL wystawi oświadczenie upoważniające "zakład" do bezgotówkowego rozliczenia.
                                            Najbardziej wkurzające jest, że wszystkie urzędy pracują w nieludzkich porach - do 16 lub 17.

Zadzwonie jutro do Auto-Blak obadam temat u nich.

Jak wygląda w PZU czy Auto-Blak możliwość uzyskania auta zastępczego?

Purchawa, w którym Auto Blak robiłeś? Na Żoliborzu?

Komentarz

• franca
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 532

tak purchawa robił na żoliborzu

[ Dodano: Sro 19 Kwi, 06 19:10 ]
                                              Zamieszczone przez Maicroft
                                              Do tego po naprawie, ubezpieczalnia ma Ci OBOWIAZEK wyplacic odszkodowanie za utrate wartosci samochodu wg wyroku TK.
                                              a wiecej szczegółów jestem bardzo zainteresowany gdyż na dniach bedę naprawiał moją WIELKĄ krakse
                                              myślę ze bedą się bronili rękami i nogami czy ktoś juz to przerabiał :?: :?: :?:

Komentarz

• aldam
                                                L&K
                                                • 2006
                                                • 1036

Może ktoś zapodać sygnaturę tego orzeczenia TK.
                                                Dzięki
                                                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• KLOCek
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 411

Zamieszczone przez mirus
                                                  Jak wygląda w PZU czy Auto-Blak możliwość uzyskania auta zastępczego?
                                                  podstawowe pytanie? masz auto na firmę ?

Komentarz

Pracuję...